Mieskuoro Laulun Ystävien 100 vuotta vuosi vuodelta.

Vuodet 1964–1973

 

Hyvän ystävän malja

Vietettiin kuoron 50-vuotisjuhlaa. Ohjelma oli monipuolinen: seppelten lasku sankarihaudalle ja kunniajäsenten haudoille sekä Helsingissä kunnianosoitus professori Heikki Klemetin haudalla, juhlakokous konserttisalissa, taiteilija Torpon tekemien 11 henkilökuvan paljastaminen ja maisteri Jussi Uotilan kirjoittaman historiikin julkistaminen. Toimitusjohtaja Toivo Muurinen lahjoitti kuorolle ”Hyvän ystävän malja” -kiertopalkinnon.

Juhlakonsertissa esitettiin taiteellisten johtajien, Kaarlo Soinin, Pentti Kärkkäisen, Uuno Murajan ja Ilmari Kalkkisen johtamina mm. Ahti Sonniselta ja Tauno Pylkkäseltä tilatut laulusarjat. Illallinen tarjoiltiin Turun Linnassa ja juhlat päättyivät tanssiaisiin. Kuoro osallistui Yleisten Laulu- ja Soittojuhlien järjestelyihin organisoimalla tapahtumaa valmistelevan kansliatoimikunnan. Voitettiin kuorokilpailun A-sarja. Tammikuussa esitettiin Helsingin Johanneksen kirkossa Cherubinin Requiem.

60 miestä osallistui tasavallan presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Keski-Euroopan konserttimatka

Kuoro sai Kyösti Aniaksesta pitkäaikaisen puheenjohtajan.”Näihin aikoihin kulki LY:llä lujaa”. Laulajia oli 96 eli suurin kautta aikain. Suosiota lisäsi suunniteltu ulkomaanmatkakiertue, joka toteutettiin huhtikuussa viiden konsertin muodossa. Ensin oli lähtökonsertti Turussa lähes 900:lle kuulijalle.

Keski-Euroopassa konsertoitiin Wienissä, Bonnissa, Hagenissa ja Düsseldorf-Benrathissa. Vuoden konserttiesiintymiset kruunasi marraskuussa Tuomiokirkossa esitetty Cherubinin Requiem Turun kaupunginorkesterin säestyksellä. Konsertti äänitettiin. Osana LY:n toimintaa on vuosittainen lämminhenkinen yhteydenpito Weterani Weljiin, kannattajajäseniin ja LY:n Naistenkerhoon, joiden panos henkisenä ja taloudellisena tukena on ollut merkittävä.

Kuoron kulta-aikaa

Helmikuussa kuoro osallistui Helsingissä Mieskuoroliiton VI:lle kuoropäiville hyvin menestyen. Siellä kuoro lauloi sävellys- ja tilausteoksistaan Tauno Pylkkäsen Myrskyn ja Syysaamun sekä Ahti Sonnisen Kökön. Vuonna 1965 oli tehty päätös konserttimatkasta Tallinnaan veljeskuoro Teaduste Akadeemia Meeskoorin eli TAM:in vieraaksi. Konsertin järjestelyissä oli vaikeuksia, mutta lupa saatiin ja 63 miestä nousi laulamaan frakeissa 3.6. Estonia-salin lavalle.

Lokakuussa saatiin vieraiksi bergeniläiset laulajaveljet, joiden kanssa LY ja Turun kaupunginorkesteri pitivät onnistuneen yhteiskonsertin. Syksyllä 90 laulajaa teki konserttimatkan Poriin ja lokakuussa konsertoitiin vielä Turussa esittämällä pääasiassa Sibeliusta, Kuulaa ja Sonnista. Lisäksi esiinnyttiin lukuisasti koko kuorona tai pienryhminä. Omakotihankkeessa luovuttiin Brahenkadun-projektista, muttei oman kodin hankkimisesta.

Yleisradion nauhoitus

Kevään ohjelma muodostui pitkälti perinteisistä tapahtumista, vuosijuhlasta ja vappulaulannasta. Yli kaksikymmentä kertaa kuoro tai sen pienryhmät osallistuivat onnittelu- ja tilausesiintymisiin. Cherubinin esitystä oli toivottu monelta taholta ja se esitettiin marraskuussa tuomiokirkossa. Tämäkin konsertti äänitettiin. Kuoro sai tilaisuuden laulaa maaherran järjestämällä itsenäisyyden juhlavuoden vastaanotolla. Suomen Yleisradion tilaamana kuoro nauhoitti toukokuussa Kaarlo Soinin johdolla parinkymmenen minuutin lähetyksen. Kuoron miesmäärä oli pysynyt lähes samana edellisiin vuosiin verrattuna ollen 85.

Klamin "Vipusessa käynti"

Vuodenvaihteen perinteinen uudenvuodenvastaanotto alkoi LY:n ja Varuskuntasoittokunnan esittämällä Finlandialla. Lisäksi LY lauloi Sibeliuksen Isänmaalle ja Kuusiston Suomalaisen rukouksen sekä avusti yhteisvirsien laulamisessa. Maaliskuussa kuoro oli avustamassa Turun kaupunginorkesteria sen esittäessä Uuno Klamin Vipusessa käynti -teoksen.

LY:n ystävyys Göteborgiin ja Bergeniin oli monivuotinen. Tätä ystävyyttä vahvisti yhteinen konsertti Göteborgissa. Matka tehtiin toukokuussa. Lokakuussa tehtiin vaatimattomalla ohjelmalla vierailukonsertti Saloon. LY:n Weterani-Weljet viettivät 10-vuotisjuhliaan. Suunnitelmat ulkomaan matkoista kariutuivat laulunjohtajan sairastumiseen sekä Keski-Euroopassa vallinneeseen epävarmuuden tilaan.

Juhlintaa "perhepiirissä"

Kevätkausi aloitettiin räväkästi alkajaiskaronkalla. Helmikuussa vietettiin ”perhepiirissä” kuoron 55-vuotista taivalta Turun linnassa. Allan Saari kutsuttiin kuoron kunniajäseneksi. Vuoden aikana kuoro ei pitänyt yhtään konserttia. Muutoin toiminta oli totutun vilkasta. Pienempiä esiintymisiä kertyi kuorolle tai pienemmille ryhmille lähes sata. Konserttitoiminnan ja -matkojen puuttumisesta huolimatta laulajien määrä oli yli 90.

Opperaa ja kiittäviä arvosteluja

Vuoden aikana kuoro paneutui oopperamusiikkiin. Tälle pohjalle oli valmistettu helmikuussa pidetty konsertti Konserttisalissa. Kritiikki oli kiittävää, ja niinpä ohjelma haluttiin viedä Turun ulkopuolelle. Sama ohjelma esitettiin huhtikuussa Hämeenlinnassa ja syksyllä Lahdessa ja Mynämäessä. Kuoron itsetuntoa kohottivat monet kiittävät arvostelut. Ystävyyskaupunkitoiminta jatkui, tällä kertaa toukokuussa Bergenin musiikkijuhlilla. Tapahtumaan osallistui LY:stä 48 laulajaa. LY toimi isäntänä Detroitin Finlandia Mieskuoron konsertoidessa Turussa.

Estonia-salissa ja Tarton yliopistossa

Tammikuussa Turussa konsertoiva Mieskuoro Sirkat vieraana. Toukokuussa kuoro oli taas ystävyyskuoro TAM:in vieraana. LY konsertoi onnistuneesti lähes loppuunmyydyssä Estonia-salissa. Tallinnasta matka jatkui Tarttoon, missä konsertoitiin akustiikaltaan erinomaisessa Tarton yliopiston juhlasalissa. LY lauloi 50. kerran uudenvuodenvastaanottotilaisuudessa tuomiokirkon portailla tuhatpäiselle yleisölle. Vuoden lopulla laulajamäärä oli vielä noin 90.

Unkariin

Kuoro sai uuden laulunjohtajan Kaarlo Soinin jättäessä tehtävänsä kymmenen työvuoden jälkeen Pauli Viljaselle. Uuden johtajan tahdittamana kuoro piti neljä konserttia, joista kaksi kotiseudulla, Turussa ja Maskussa. Ennen suunniteltua Unkarin-matkaa kuoro oli isäntänä mieskuoro Tungsram Kodàly Zoltàn Fèrfikarille. Veljeskansan 60 miestä sai nauttia turkulaisesta vieraanvaraisuudesta viikon ajan.

Toukokuussa lähes satapäinen laulaja- ja turistijoukko lähti vastavierailulle Unkariin, jossa kuoro konsertoi Budapestissä ja Szegedissä. Vilkkaan kansainvälisen yhteistyön osoituksena oli, että kuoro toimi isäntänä kesäkuussa saksalaiselle Gelsenkirchen-Hesslerin veljeskuorolle ja elokuussa Eestin Akateemiselle Mieskuorolle. Hallitus sai valtuudet omakotihankkeen kehittämiseen ja rakennustoimikunnan perustamiseen.

Laulun Ystävien oma talo

Mieskuoro Laulun Ystävät ry:n oman kodin, Humalistonkatu 4:ssä sijaitsevan kuoron uuden harjoitushuoneiston avajaistilaisuus pidettiin itsenäisyyspäivänä 6. 12. 1973. Kutsuttuna olivat kunniapuheenjohtaja, taiteellisia johtajia, kannattajajäsenkunnan edustajia, naistenkerhon jäseniä ja kutsuvieraita, kaikkiaan 82 henkilöä sekä kuoron 58 laulajaveljeä puheenjohtaja Kyösti Aniaksen ja taiteellisen johtajan Esko Solasaaren johdolla.

Lokakuun 10. päivänä pidettiin LY:n Tuen perustava kokous, missä kiittäen todettiin Antti Jääskeläisen vetämän ”Hirsimies”-joukon arvokkaan työn merkitys kuoron hyväksi. Kevään aikana pidettiin LY:n historian ensimmäinen laululeiri Paattisilla, sävelhartaus Sauvon kirkossa ja järjestettiin konserttisalissa yhteispohjoismainen konsertti, johon osallistuivat LY:n lisäksi Göteborgs och Bohus läns Sångarförbund ja Bergen Sångerforbund. Syksyllä LY oli mukana Sulasol-päivillä Naantalissa. Kuorolle valittiin taiteelliseksi johtajaksi kanttori Esko Solasaari.

Yhteispohjoismainen konsertti 1973 Turku