Mieskuoro Laulun Ystävien 100 vuotta vuosi vuodelta.

Vuodet 1974–1983

 

Jäsenmaksuja

Tästä vuodesta alkaen keskusjärjestömaksujen takia alettiin periä liittymismaksun lisäksi jäsenmaksua. Uuden huoneiston osalta kinattiin yhtiövastikkeen suuruudesta. Onneksi LY:ssä oli päteviä lakimiehiä ja asiat selvisivät.

Kuoro valmistautui 60-vuotisjuhliinsa harjoittelemalla uutta ohjelmistoa, joka esitettiin kesäkuussa Jyväskylässä Kansanvalistusseuran 100-vuotisjuhlissa. Muita konsertteja ei vuoden aikana pidetty.

"Musta kirja" -ohjelmistokokoelma

Juhlat pidettiin 22. 2. 1975. Ensimmäisen kerran historiansa aikana kuoro sai pitää juhlakokouksensa omassa laulukodissaan Humalistonkadulla. Siellä paljastettiin graniittiset kunniataulut sekä otettiin vastaan onnittelut. Juhlakonsertti laulettiin onnistuneesti Konserttitalon täyttäneelle yleisölle. Taiteellisena johtajana oli Esko Solasaari ja vierailevina johtajina toimivat Ilmari Kalkkinen, Uuno Muraja, Pentti Kärkkäinen ja Kaarlo Soini.

Iltajuhla järjestettiin Turun Linnassa, jossa 167 paikalla ollutta juhlijaa nautti illallisesta ja tanssin pyörteistä. Maaliskuussa saman juhlaohjelman saivat kuulla uusikaupunkilaiset. Oli aloitettu uusien laulajien hankinta, ja siinä onnistuttiin. Koelauluun ilmaantui 32 miestä, joista kuoroon hyväksyttiin 26. Kuoron ”Mustan kirjan” synnyllä eli 30 keskeisen laulun kokoelmalla rohkaistiin miehiä pienryhmätoimintaan ja tilauskeikoille.

Laajennuksia tiloihin

Tämä vuosi oli Israelin matkaa valmisteleva vuosi. Kuoro ei pitänyt yhtään konserttia. Harjoitustahti oli kuitenkin tiukka. Ohjelmisto oli vaativa ja uusien laulajien ”sisään ajaminen” antoi lisähaasteita. Hyvänä pohjana olivat kesäkuussa järjestetyt Vaasan laulukilpailut, jonne lähti 70 hyvin valmistautunutta miestä. Loppukilpailussa kuoro sai jaetun viidennen sijan.

Humalistonkadun laulukotiin saatiin laajennustila ja pohdittiin sen käyttömahdollisuuksia.

Israeliin

Huhtikuussa toteutettiin Israelin-matka, johon sisältyi viisi konserttia. Ensimmäinen oli perinteinen lähtökonsertti Turussa. Israelissa konserttipaikkoina olivat Kibbuts Ein Gev, Jerusalem/YMCA, Tel Avivin museo ja Jerusalem Hebrew University. Monelle mukana olleelle LY:n laulajalle tämä matka on ollut parasta, mitä kuoro voi tarjota.

Suurprojekti oli vienyt kuorolta paljon energiaa. Kuitenkin laulajat jaksoivat toimintavuoden aikana esiintyä kuorona tai pienryhminä kymmenissä eri tilaisuuksissa.

Puheenjohtajien maalaukset seinälle

Vuoden aikana tapahtui kahden vahvan puheenjohtajan tehtävien vaihto. Kyösti Anias joutui jättämään tehtävät sairautensa takia, ja tehtävät otti vastaan Seppo Paatero. Uuteen laulutaloon oli tilattu muotokuvia entisistä laulunjohtajista ja puheenjohtajista. Taulujen paljastustilaisuus pidettiin kotoisasti marraskuussa. Paikalla oli myös Ilmari Kalkkinen, jonka johdolla kuoro lauloi Suomen laulun.

Kuoro piti kaksi konserttia, huhtikuussa Martinkirkossa ja marraskuussa Hämeenlinnassa. Lisäksi itsenäisyyspäivänä laulettiin kuusi laulua Liedossa. Huhtikuussa järjestettiin Mieskuoropäivät Turussa, jolloin LY:n kaksi kvartettia, Lokit ja Tiirat, osallistuivat kvartettikilpailuihin.

Västeråsin yleisökato

Perinteisten uudenvuodenvastaanoton ja vuosijuhlan jälkeen kuoro matkusti huhtikuussa konserttimatkalle Västeråsiin. Ohjelma oli laadukas ja hyvin harjoiteltu. Tällä kertaa kävi niin, että lavalla olleiden miesten määrä voitti 34 kuulijan määrän. Tämä konsertti jäi vuoden ainoaksi. Onneksi muita esiintymisiä oli riittävästi.

Kuoro oli mukana Turun 750-vuotisjuhlissa, mutta pääasiassa keskityttiin oman laulutalon kunnostamiseen. Monien mutkien kautta kuoro sai vuokratuksi Humalistonkadulta lisää saneerattavaa. Toimintakertomuksessa todetaan, että LY:n toiminnassa oli mukana laulajat mukaan lukien 485 henkilöä.

Isänmaallinen juhla

Tämän vuoden aikana monen miehen osaksi lankesivat ansaitut kunnianimitykset. Allan Saari nimitettiin kuoron kunniapuheenjohtajaksi ja kunniajäseniksi nimitettiin Väinö ”Kirre” Haapanen ja Toivo Laine. Mieleenpainuva tapahtuma oli talvisodan päättymisen muistojuhla Urheiluhallissa, missä LY, NMKY ja Varuskuntasoittokunta esiintyivät 4000 kuulijalle. Kenraali Adolf Ehrnrooth piti juhlapuheen.

Lokakuussa kuoro konsertoi Loimaalla. Uuden tradition aloitti 5. 12. järjestetty Isänmaallinen juhla, joka pidettiin täpötäydessä konserttisalissa. Lisäksi kuoro oli monessa mukana, mm. onnittelemassa Turun Sanomia sen 75-vuotispäivänä. Tästä on muistona myös äänilevy, josta voidaan kuunnella Tauno Marttisen säveltämä kappale Laulu sananvapaudelle.

Neljän kaupungin kvartettikisat

Vuosi oli neljän konsertin vuosi, mutta kahden eri taiteellisen johtajan vastuulla. Suunniteltu konserttimatka ystävyyskuoro Teaduste Akademia Meeskoorin (TAM) vieraaksi toteutettiin toukokuussa. Pian Turussa pidetyn lähtökonsertin jälkeen lähti 55 laulajaa ja suuri joukko läheisiä kohti Tallinnaa. Kyseisen projektin konsertit jäivät Esko Solasaaren viimeisiksi. Vastuun sai Jarmo Kokkonen, jonka johdolla kuoro konsertoi syyskaudella Perniössä ja Isänmaallisessa juhlassa Turussa.

Tämä oli ensimmäinen vuosi, jolloin LY osallistui neljän kaupungin (Pori, Rauma, Tampere ja Turku) kvartettikilpailuksi muodostuneeseen tapahtumaan Tiira-kvartetilla.

Uuden johtajan innolla vuosi oli täynnä konsertteja. Kevät aloitettiin maaliskuussa pidetyllä Maskun konsertilla ja huhtikuussa jatkettiin Turussa. Kesäloman jälkeen konsertoitiin Porissa ja sitten Isänmaallisessa juhlassa Turussa. Kuorovieraat otettiin vastaan isäntäkuoron edellyttämällä tavalla.

Syksyllä kuoro sai vieraakseen göteborgilaisen Cantorums Manskörin, jonka matkanjohtajana oli LY:n ystävämme Eric Borgström. Lokakuussa hoidettiin 35-jäsenisen Lingener Männerquartetin isännyys kotimajoituksin.

Laulutalon remontti valmistui

Kiireinen vuosi! Miehet nousivat lavalle Turussa ja Keski-Euroopassa kaikkiaan seitsemän kertaa. Maaliskuun konsertin johti Pauli Viljanen. Matkaohjelmisto aloitettiin lähtökonsertilla toukokuussa. Kesäkuussa bussilla paikasta toiseen kulkien konsertoitiin Göteborgissa, Kölnissä, Idar Obersteinissa ja Hampurissa. Lisäksi elokuussa LY isännöi ystävyyskuoroaan TAM:ia, joka oli virallisesti kutsuttu esiintymään Turun musiikkijuhlille. Syyskuussa LY ja Turun NMKY isännöivät Amerikan Laulajia. Tässäkin tilanteessa Naistenkerhon panos vierailun onnistumiseksi oli keskeinen.

Yksi tärkeimmistä paalupaikoista kuoron historiassa oli saavutettu – oma laulukoti valmistui. Oli talkoopäällikkö Timo Peltolan kiitospuheiden aika. Talkootyötä kertyi kaikkiaan 7500 tuntia. Tapani Knuutisen toimittama kuoron lehti Cantando nro 1 ilmestyi ja kuorolaiset jakoivat lehden jokaiseen turkulaiseen kotiin. Vuoden lopuksi siirryttiin kuoron hallinnossa kalenterivuosipohjalle.